چه کسانی کار نمونه گیری در گراش را انجام می دهند

از زمان شیوع کرونا و بستری شدن بیماران، برای تایید بیماری، نیاز به گرفتن تست از بیماران بود. تست هایی که باید از حلق بیمار گرفته می شد و با توجه به سرعت انتقال این بیماری به دیگران، افرادی بودند که این کار پر ریسک را با شجاعت انجام میدادند . در گراش هم دو نفر از پرسنل معاونت بهداشتی ، کار نمونه گیری از بیماران را انجام میدهند که به سراغ آنها رفتیم و مصاحبه ای را با این دو همکار انجام دادیم.

محل مصاحبه در دفتر معاونت بهداشتی انتخاب کردیم، هر چند ممکن بود هر لحظه با آنها تماس گرفته شود و برای گرفتن تست به بخش تنفس (کرونا) بروند.

س)-خودتان را معرفی کنید ؟

-محمد انصاری ، کارشناس بهداشت عمومی ( کارشناس واحد مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت)

-زهرا سبزی ، کارشناس بهداشت عمومی ( کارشناس واحد مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت )

س)-ازابتدای شیوع کرونا تا الان چند تست برای بیماران بستری و سرپایی انجام داده اید ؟

-۲۵۰ تا ۳۰۰ تست انجام شده است.

س)-نمونه گیری چگونه انجام می شود ؟

-دو نوع نمونه گیری داریم : نمونه گیری از بینی و نمونه گیری از حلق

برای کاهش خطای نمونه گیری از هر فرد دو نمونه از حلق گرفته می شود.

س)-روند ارجاع جهت نمونه گیری به چه صورت است؟

روند ارجاع برای نمونه گیری به دو صورت است:

الف) بیمارانی که با علائم مشکوک به اورژانس مراجعه می کنند ، طبق تشخیص پزشک، آزمایشات لازم و در صورت نیاز سی تی اسکن انجام می شود و در بخش بستری و سپس نمونه گیری انجام می شود.

ب)گروه های پرخطر از جمله خانواده افرادی که تست آنها مثبت شده است ، پرسنل بهداشت و درمانی که در ارتباط با بیماران کرونایی فعالیت می کنند ، مسافرینی که از کشورهای خارجی برگشته اند ، افرادی که با گروه های مثبت در ارتباط بوده اند و … با مراجعه به مرکز جامع سلامت محمدرسول اله واقع در خیابان درمانگاه ، توسط پزشک معاینات اولیه انجام شده و در صورت ضرورت با صلاحدید پزشک درمانگاه نمونه گیری کرونا انجام خواهد شد.

س)-نمونه گیری سرپایی چه روزهایی و برای چه کسانی انجام می شود؟

نمونه گیری کرونا در مرکز جامع سلامت محمدرسول اله ساعت ۴ تا ۶ روزهای شنبه و دوشنبه برای همکاران حوزه بهداشت و درمان و روزهای یکشنبه و سه شنبه و پنج شنبه برای سایر افراد انجام می شود.

س)- نمونه گیری های بستری و سرپایی کجا انجام می شود ؟

-برای موارد بستری ،نمونه گیری در بخش تنفس بیمارستان (بخش کرونا) انجام می شود. از بیماران سرپایی و ارجاعی از پزشک مرکز ، نمونه گیری در اتاق مخصوص در مرکز جامع سلامت محمدرسول اله انجام می شود .هنگام نمونه گیری(بستری و سرپایی)  از لباس های مخصوص (با رعایت ایمنی کامل) استفاده می کنیم.از هفته آینده کانکس مخصوص نمونه گیری در مرکز راه اندازی می شود که ارتباط و تماس بین فرد مشکوک و نمونه گیر را به حداقل می رساند.

س)-پس از انجام تست ، نمونه چگونه نگهداری و به آزمایشگاه فرستاده می شود ؟

-قبل از راه اندازی آزمایشگاه در گراش ، نمونه ها در یخچال مخصوص نمونه های عفونی نگهداری شده و هر روز صبح به شیراز ارسال که پس از ۲ الی ۳ روز جواب تست آماده می شد.

با راه اندازی آزمایشگاه در گراش ، بسیاری از مشکلات حل شده و بلافاصله پس از نمونه گیری ، نمونه با محفظه حمل ایمن به آزمایشگاه ارسال و کمتر از ۲۴ ساعت بعد جواب دریافت می شود.

س)-عکس العمل بیماران هنگام تست و دریافت جواب چیست ؟

-افراد مشکوک که نمونه گیری از آنها انجام می شود حین انجام تست و از زمان انجام تست تا دریافت جواب استرس زیادی را متحمل می شوند. هنگام نمونه گیری سوآپ به حلق وارد و باعث ایجاد سرفه در فرد مشکوک شده و برای فرد نمونه گیر نیز خطرناک است.

گروه های ویژه ازجمله مادران باردار ، زنان شیرده ، کودکان ، افراد مسن و …. استرس بیشتری دارند. افراد مشکوک  بیشتر نگران احتمال ابتلای سایر اعضای خانواده خود هستند.

س)-پس از مثبت شدن تست فرد ، چه اقداماتی انجام می شود ؟

-بلافاصله پس از مثبت شدن نمونه ، ” تیم واکنش سریع “ متشکل از کارشناسان واحد مبارزه با بیماری های واگیر ، بهداشت محیط و در صورت نیاز کارشناسان واحد سلامت خانواده و سلامت روان به صورت حضوری به درب خانه فرد مبتلا مراجعه کرده و اطلاعات اولیه ( شامل : اسامی اعضای خانواده ، نسبت با فرد بیمار ، شماره تلفن، سابقه بیماری زمینه ای و … ) دریافت می شود . همچنین آموزش های لازم در زمینه گندزدایی ، ارتباط با فرد مبتلا ، اطلاع رسانی و در صورت نیاز حمایت روانی و … به سایر افرادی که در ارتباط با فرد بیمار بوده اند داده می شود. سپس کارشناسان تیم واکنش سریع به مدت ۱۴ روز بصورت تلفنی وضعیت را کنترل می کنند و در صورت مشاهده موارد مشکوک جهت ارزیابی به پزشک مستقر در مرکز جامع سلامت محمدرسول اله ارجاع می دهند.

همچنین پس از اعلام جواب و ثبت در سامانه،  پیامک حاوی جواب (مثبت یا منفی) به فرد بیمار ارسال می شود و در صورت مثبت بودن جواب ، از سوی تیم واکنش سریع به صورت تلفنی نیز جواب به فرد اعلام می شود.

س)- چه توصیه، پیشنهاد هایی به مردم دارید؟

-ما همچنان با کرونا در کشور و شهرستان درگیر هستیم. پس فاصله اجتماعی و اصول بهداشتی را رعایت کنید تا فشار بر کادر بهداشت و درمانی بیشتر نشود.

تقاضا داریم مردم در پاسخ به سوالات همکاران ما در خصوص علائم بیماری ، ارتباط با افراد مشکوک و … صادق باشند و اطلاعات صحیح بدهند تا روند بیماریابی و شناسایی سریع افراد مشکوک و درمان به درستی انجام شود. مطمئن باشید اطلاعات شما به صورت محرمانه باقی خواهد ماند.